Dünya denizlerinde gezegenin en büyük yaşam alanı kayıpları yaşanıyor; 130 ülke, okyanusların geleceğini konuşacak

Karanlık Denizler: Okyanuslardaki Alan Kayıpları Biyolojik Çeşitliliği Tehlikeye Atıyor

T24 Dış Haberler

Dünya denizlerinin 5’te biri artık 20 yıl öncesi kadar aydınlık değil. Yapılan yeni bir araştırmaya göre bu, gezegendeki en büyük yaşam alanı kayıplarından biri.

Geçen yirmi yıl içinde, okyanusların 5’te birinden fazlası, kısmen iklim değişikliği nedeniyle, daha karanlık hale geldi. Britanya’daki Plymouth Üniversitesi’nin mayıs ayı sonunda yayımladığı bir araştırma bu durumun biyolojik çeşitlilik üzerinde henüz öngörülemeyen zararlara neden olduğunu ortaya koydu. Bilim insanlarına göre bu, “gezegendeki en büyük yaşam alanı kayıplarından biri” ve daha fazla araştırmayı gerektiriyor.

Etkilenen alan, Hint Okyanusu kadar

Okyanusların rengi, alg çoğalması, deniz yüzeyinin ısınması ve küresel okyanus sirkülasyonlarındaki kaymalar nedeniyle giderek değişiyor. Kıyı bölgelerinde ise bu kararmadan tarımda aşırı gübreleme, organik maddeler ve tortular sorumlu tutuluyor. Etkilenen alan, Hint Okyanusu büyüklüğünde veya Rusya’nın dört katından daha büyük. Aynı olgu Baltık Denizi’nde de gözlemleniyor.

Güneş ışığının ulaştığı deniz katmanlarında, denizel flora ve faunanın yüzde 90’ı yaşıyor. 200 metreye kadar derinlikteki bu sözde (eu)fotik bölgelerde fotosentez oluşması mümkün. Araştırmaya göre bu bölgeler, okyanusların yüzde 9’luk bir alanında, tahminen Afrika kıtası büyüklüğünde, 50 metreden fazla, yüzde 2,6’lık bir alanında ise 100 metreden fazla küçüldü.

Hayvanlar davranışlarını değiştirmek zorunda kalıyor

Araştırmaya göre, pek çok hayvan karanlık nedeniyle yüzeye daha yakın yerlerde yaşamaya zorlanıyor, dolayısıyla burada besin ve diğer kaynaklar için rekabet artıyor. Bu kararmalar, güneşe ve aya bağımlı olan canlıların hayatta kalması ve üremesi için gerekli olan miktarları azaltıyor. Bu da denizel ekosistemde temel değişimlere yol açıyor.

Kararma sadece kıyı bölgeleriyle sınırlı değil. Bilim insanlarının aktardığına göre, kutup bölgeleri, kuzeydoğu Atlantik ve kuzeybatı Pasifik’teki okyanuslar da belirgin şekilde karardı.

Related Posts

Avrupa ülkeleri: Rusya’ya yönelik yaptırım baskısını artırmaya hazırız

Fransa, Almanya, İtalya, Polonya, İspanya ve İngiltere dışişleri bakanları ile AB Yüksek Temsilcisi, Rusya’ya yönelik yaptırım baskısını artırmaya hazır olduklarını açıkladı.

Geleceğin sessiz krizi iklim mültecileri

İklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, dünya genelinde milyonlarca insanı evlerini terk etmeye zorladı. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından her yıl 18 Haziran’da anılan “Dünya Mülteciler Günü” mültecilere yönelik küresel dayanışma ve sorumluluk …

Son dakika | ABD Başkanı Trump: Çin ile anlaşmamız tamamlandı

ABD Başkanı Donald Trump Çin ile ABD arasındaki gümrük tarifeleri üzerinden devam eden ticaret savaşında anlaşma sağlandığını duyurdu. Kendi sosyal medya platformu Truth Social üzerinden açıklama yapan Trump şu ifadeleri kullandı: “Çin’le anlaşmamız …

Trump’tan Netanyahu’ya: İran ile müzakere etmelisin

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a askeri operasyon tehdidinde bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya müzakere yolunu tercih etmesi çağrısında bulundu.

Yunan adasını karıştıran Türk iş insanının kimliği belli oldu

Yunanistan’ın Mikonos Adası’na demirlediği lüks yatında eşini darp etmesinin ardından Yunan polisi tarafından gözaltına alınan 38 yaşındaki iş insanı İzmir’de otel işletmeciliği ve galericilik yapan Gökhan Seven çıktı. Bugün yerel mahkemeye çıkarılan Seven’in parmak izi Interpol tarafından sorgulanırken, Seven’in dolandırıcılık ve iftira suçları nedeniyle kırmızı bültenle arandığı ortaya çıktı.

Kaynak yaparken akıma kapılan işçi felaketi yaşadı

Antalya’nın Manavgat ilçesinde, 2 balkon arasına yerleştirdiği metal platformda kaynak yapmaya çalışırken, akıma kapılıp 4 metreden düşen Mehmet Ali Güner (45), hastanede 9 gün sonra hayatını kaybetti. Güner’in düşme anı, çevredeki güvenlik kamerasına yansıdı.