L şeklindeki gagalarının sebebi bulundu: Girdap yapıyorlar

Flamingoların Beslenme Sırasında Oluşturduğu Girdaplar İncelendi!

Kaliforniya Üniversitesi Berkeley kampüsünden biyolog Dr. Victor Ortega-Jiménez, hayvanat bahçesinde flamingoları gözlemlediği sırada bu kuşların su üzerindeki ilginç davranışlarını keşfetti. Bu keşif sonrasında ABD’deki Nashville Hayvanat Bahçesi’nde detaylı bir araştırma başlatıldı.

Araştırmacılar, flamingoları sığ bir akvaryumda beslemeyi deneyerek, yüksek hızlı kameralarla hareketlerini detaylı bir şekilde inceledi. Suya oksijen kabarcıkları ve yiyecek parçacıkları eklenerek suyun akışı üzerinde yapılan etkiler görselleştirildi. Ayrıca kuşların kafası ve ayaklarından oluşan 3D modelleri de oluşturuldu.

Küçük Girdaplar Su Altında Nasıl Oluşuyor?

PNAS dergisinde yayımlanan bulgulara göre flamingolar, ayak ve gaga hareketleriyle su altında küçük girdaplar oluşturuyorlar. Bu girdaplar, sucul canlıları avlamak için etkili bir strateji olarak kullanılıyor.

Flamingolar öncelikle perdeli ayaklarıyla suyun dibindeki tortuları karıştırıyor. Daha sonra ayaklarını ileri iterek girdap oluşturuyorlar. Başlarını hızlıca yukarı sallayarak su yüzeyine hortumlar oluşturan flamingolar, avlarını merkeze doğru topluyorlar.

Bu hortumlar sayesinde mikroskobik kabuklular ve tuzlu su karidesleri gibi avlar yoğunlaştırılıyor. Son olarak flamingo, L şeklindeki gagasının alt kısmını hızla açıp kapatarak ikinci bir girdap oluşturarak avını yutuyor.

Çalışmanın bulguları, flamingoların beslenme esnasında vücutlarının farklı bölgelerini aynı anda ve uyumlu bir şekilde kullandığını ortaya koyuyor. Dr. Ortega-Jiménez, “Flamingoların sadece pasif bir şekilde su üzerinde süzülerek beslendikleri algısına meydan okuyoruz” diyerek çalışmanın önemine dikkat çekti.

Related Posts

Evrendeki en güçlü patlama keşfedildi

Evrenin dört bir yanında devasa gök cisimleri akılalmaz miktarda enerji salıyor. Yıldızlar nükleer füzyon reaktörleri gibi yanarken, kuasarlar Samanyolu’nun binlerce katı parlaklık yayıyor; asteroitler gezegenlere çarpıyor. Ancak Hawaiʻi Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nden (IfA) gökbilimcilerin keşfettiği yeni bir kozmik olay türü, bu olayların hepsini geride bırakıyor. 4 Haziran’da Science Advances dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, evrendeki en enerjik patlamalar artık “aşırı nükleer geçişler” (extreme nuclear transients – ENT) olarak sınıflandırılmalı.

Dünyanın en küçük kemanı: Sadece 35 mikrometre

“Dünyanın en küçük kemanı” ifadesi genellikle alaycı bir şekilde kullanılır, ama İngiltere’deki Loughborough Üniversitesi’nde bu deyim gerçek oldu. Araştırmacılar, sadece 35 mikrometre uzunluğunda ve 13 mikrometre genişliğinde, yani bir insan saç telinden daha ince bir keman tasarladı. Bu minik keman çalınamıyor olabilir, ancak bilimsel araştırmalar için büyük bir adım anlamına geliyor.

Google’dan kritik uyarı: Bu maili hemen silin!

Google, dünya genelinde 1,8 milyar “Gmail” kullanıcısını ilgilendiren ciddi bir siber saldırı tehlikesine karşı uyarıda bulundu. Şirket, kullanıcıların sahte bir Google e-postası üzerinden hedef alındığını ve bu saldırının kişisel bilgileri ele …

Google Meet’e konuşurken canlı çeviri özelliği geliyor

Google I/O sunumu sırasında duyurulan yeni özellik konuşurken canlı çeviri yapılmasını sağlıyor.

Türkiye’nin yeni harp gücü! Elektronik harbe karşı zafer: İlk atışta tam isabet

STM, modern harp sahasında kullanımı giderek artan “FPV drone” alanında yerli bir çözüme imza attı. Kargu, Boyga, Togan gibi taktik mini İHA sistemlerinden sonra “KarguFPV drone” ilk kez görücüye çıktı. Tasarım, sistem, mühimmat ve tapa …

Türkiye’nin 2024 Dijital İtibar Şampiyonları açıklandı

Dijital pazarlama ve iletişim alanında önemli bir referans kaynağı haline gelen DİR100, bu yıl da yalnızca dijitalde en çok konuşulan markaları değil, aynı zamanda pozitif dijital algı yaratan ve dijital varlığını dengeli bir şekilde yöneten …