Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Sıcak Havalarda Su Tüketiminin Önemi

Sıcak havalarda özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarıda kalmaktan kaçınılması gerektiğini belirten İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Veysel Kıdır, yaz aylarında su tüketiminin diğer sıvılarla değil, sadece suyla karşılanması gerektiğini vurguladı. Sulu meyveler, suyun yerini tam anlamıyla tutamadığını belirten Kıdır, fazla meyve tüketiminin kan şekerini yükseltebileceğini ve karaciğer yağlanmasına yol açabileceğini söyledi.

Yaz aylarında terleme ve buharlaşmanın artmasıyla vücuttan kaybedilen sıvının yerine konmamasının organ fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyebileceğini belirten Kıdır, güneş çarpmasının da ciddi bir durum olduğunu ve belirtiler fark edildiğinde hızlı müdahale gerektiğini ifade etti.

Vücudun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için yeterli su alımının önemine dikkat çeken Kıdır, özellikle yaz aylarında terleme ile artan sıvı kaybının yerine konmamasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

İleri yaştaki bireyler, kalp hastaları, diyabet ve hipertansiyon hastaları, böbrek yetmezliği olanlar ve çocukların sıvı kaybına karşı daha hassas olduklarını belirten Kıdır, bu grupların yeterli sıvı alımına özellikle dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Kıdır, yetişkin bir bireyin günlük ortalama 2 ila 2,5 litre su tüketmesi gerektiğini belirtti.

Güneş çarpmasının belirtilerini anlatan Kıdır, güneş altında uzun süre kalmamanın ve yeterli su tüketmemenin vücut ısısının artmasına ve güneş çarpmasına neden olabileceğini ifade etti. Ayrıca, meyve, kola, çay gibi içeceklerin suyun yerini tutmadığını ve hatta çay ve kahvenin idrar söktürücü etkisiyle sıvı kaybını artırabileceğini belirtti.

Yaz aylarında su ihtiyacının arttığını dile getiren Kıdır, genelde kilo başına 35 CC üzerinden su ihtiyacının hesaplandığını ancak sıcak havalarda bu miktarın artırılması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Sahte İmza İle Üyelik Soruşturması Sonuçlandı

Sahte imza ile üyelik soruşturması!  Rize’de işyeri temsilcisine sahte imza ile üye yaptığı iftirasına, il sağlık müdürlüğü soruşturmasın da suçsuzluğunun ardından mahkemede tazminata hükmetti.

Uzmanından güneş ışınlarına karşı uyarı: Cilt kanserine yol açıyor

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi hastalıkları (Dematoliji-Cildiye) Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yazıcı, cilt kanseri sebepleri ve tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Güneş ışınlarının cilt kanseri için ana risk faktörü olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Yazıcı; “Solaryumda maruz kalınan yapay güneş ışını da kanser gelişimi için aynı riske sahiptir. Cilt kanseri için diğer risk faktörlerinin başında yaş gelir. Yıllar içerisinde ne kadar süre güneşe maruz kalınırsa cilt kanseri gelişim riski artar” dedi.

Uzmanı uyardı: Türkiye’de ve dünyada obezite oranı hızla artıyor

Uzmanı uyardı: Türkiye’de ve dünyada obezite oranı hızla artıyor

Bu ilaçlar uzun süre kullanıldığında etkisi tersine dönüyor

Yeni bir araştırma, bu ilaçları uzun süre kullanan kişilerin bırakma sürecinde ciddi yoksunluk belirtileri yaşadığını ortaya koydu. Baş dönmesinden mide bulantısına kadar uzayan semptomlar aylarca sürebiliyor…

Anne adayları dikkat! ‘Basit bir enfeksiyon’ demeyin, erken doğum riski var

Hamilelik döneminde enfeksiyonlardan korunmak için gerekli önlemleri almanın hem anne hem de bebek sağlığı açısından büyük önem taşıdığını, özellikle doktor önerisi olmadan ağrı kesici, ateş düşürücü veya grip ilaçları kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Lala Aslanova, hamilelikte enfeksiyonlara karşı 8 etkili önlemi anlattı.

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün